articol scris de Vlad Dumitrescu, prof Spoken Word@Learnity (printre altele)
”Și, tu ce curs ai la Learnity?” Întrebare primită adesea de alți profi. Întrebarea primită și mai des: ”ce înseamnă spoken word?”. Invariabil, cu diferite modificări în funcție de situație, răspunsul meu era ”un text rostit în fața unei audiențe, text care evocă emoție și o poveste personală, text care folosește cuvinte și fraze ce dezvoltă în mintea ascultătorilor imagini vii, iar aceștia văd, miros, simt și gustă ceea ce le spui”. Sau, mai simplu, ”un text original pe care îți verși sufletul în fața unor oameni”. Dar cum vulnerabilitatea nu este întocmai punctul nostru forte (în general, a noastră, a oamenilor) am luat-o ușor, ușor la drum și am construit împreună prin emoție, joc și scriere creativă.
Ca prof Learnity, ”distincție” cu care mă laud în continuare, am avut multe momente de WOW în procesul ăsta. Uimirea cu care îi priveam cât de bine reacționează la un joc de atenție la care majoritatea adulților nu știu cum să se comporte sau se comportă defensiv. Admirația față de disponibilitatea lor de a se conecta la emoții și de a le împărtășii celorlalți. Recunoștința simțită că au avut încredere să ajungem la final de curs și să facem un spectacol în toată regula, cu mult public și multă emoție, spectacol prin care au transmis atât de clar mesaje de iubire, putere, empatie, lecții de viață, revoltă împotriva ”regulilor”, pace sufletească, dorințe pentru viitor.
Am acceptat provocarea de la Silvia să facem cursul, chiar dacă aveam niște rezerve inițiale – nu mai lucrasem cu liceeni de ceva vreme. O rezervă care s-a dovedit a fi inutilă, mai ales că am lucrat cu niște oameni absolut fabuloși. Nu în orice zi ai ocazia să dai peste liceeni destupați la minte, dornici să învețe (în afara școlii și de bună voie), curioși și care își aleg ce și cum învață, în funcție de nevoile/ interesele lor. Zici că citez dintr-un manual de pedagogie alternativă, dar chiar așa se întâmplă lucrurile în Learnity. Și visez la ziua în care asta se va întâmpla și în mod ”normal”, în școală.