fbpx
#UncensoredStories: Despre prietenie; Merit mai mult
March 21, 2021
Learnity în Ziarul Financiar
August 30, 2021

Review film: “2001: A Space Odyssey”

Evoluție. Cuvântul pe care existența oamenilor s-a bazat încă de la începuturi. Când a pornit exact sau dacă va lua vreodată sfârșit… ei bine asta nu știe nimeni. 

2001: “A space Odyssey” este una dintre numeroasele pelicule ambițioase care încearcă să abordeze acest subiect. Totuși, Stanley Kubrick a reușit pe deplin să o diferențieze de restul filmelor din categoria sci-fi. Cum a făcut asta? 

Pentru început, anul în care a fost scos filmul (1968) nu se observă deloc în efectele vizuale, care au fost cu siguranță cu mult peste așteptări. Muzica, părți arhicunoscute din operele lui Strauss, a dat spațiului o eleganță aparte în multiplele succesiuni de imagini din Cosmos. 

Hai să ne uităm puțin și la cum e structurat filmul. Introducerea este făcută prin ideea de întoarcere la origini, respectiv lumea pre-homo sapiens, o lume în care vedem contactul primatelor cu un obiect extraterestru ce pare să simbolizeze o ușă. Prin tranziția bine cunoscută, de la “înălțarea” spre cer a celei dintâi arme, respectiv un os și trecerea la o navă spațială, ajungem într-un univers al viitorului. În acest loc, totul pare să se bazeze pe tehnologie, călătoria în spațiu este deja o activitate uzuală și oamenii își duc traiul într-un mediu luxos, dar lipsit de interacțiunii interumane nesuperficiale. A treia și ultima parte a poveștii se concentrează pe echipajul de astronauții care investighează obiectul extraterestru apărut și la început, al cărui câmp magnetic interacționează puternic cu Jupiter, determinându-i pe aceștia să meargă acolo pentru a investiga. Un personaj cheie din acest capitol, dacă poate fi numit așa, este Hal, computerul ce era considerat un membru al echipajului, care este imaginea perfectă a robotului malefic. 

Una dintre dilemele pe care Kubrick o ridică în finalul filmului este: ”Ne va duce vreodată căutarea chiar în punctul de unde am început?” 

Deși, ca spectator, rămâi cu mult mai multe întrebări, un lucru este clar. Veți fi fascinați de precizia cu care acest film a prezis, din anumite puncte de vedere, modul în care toți vom pune sub semnul întrebării, mai devreme sau mai târziu, siguranța pe care ne-o poate oferi lumea tehnologiei.

Proiect creat de Ioana Badea și ilustrat de Maria Mușuroaea din echipa Learnitellers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *