fbpx
Începe tabăra Learnity
April 14, 2014
Cea mai tare tabără!
September 22, 2014
Show all

Lucruri luate de-a gata

Acum câteva săptămâni,  mi-am adus aminte de o întâmplare din copilărie. Am crescut la țară și până pe la vreo 12 ani am petrecut foarte mult timp cu Adi care-mi era camarad de ghidușii. Când eram mai mici, mama lui Adi îi spunea mereu să citească în plus pentru școală sau să mai scrie niște compuneri în avans. El îi răspundea: ”Dar ce sunt eu?Scriitorul tău?”. Mă amuza teribil reacția lui dar nu îl condamnam pentru că nici eu nu lucram acasă mai mult decât primeam la școală.

Într-o zi când mă aflam la Adi în vizită, am auzit cum mama sa îl întreba, de data asta pe fratele lui mai mic, dacă și-a făcut temele. Trecând pe lângă ei, m-am trezit deodată  sfătuindu-l pe cel mic să mai lucreze și în plus, ca și cum nu era suficientă tema deja primită. Viorica (mama băieților) m-a întrebat încruntată dacă eu și Adi le făceam când eram în locul lui, motiv pentru care am plecat cu coada-ntre picioare.

Oricare ar fi fost motivul pentru care i-am zis asta, era unul neîntemeiat deoarece recomandam un lucru pe care eu nu l-am făcut și am fost bine mersi și fără el. Un alt exemplu din seria ”ascultă la mine” este momentul în care ni se spune ce să ne facem când vom fi mari. ”Fă-te programator sau avocat că e de viitor și o să câștigi bine!”. Poate că nu e pentru mine jobul de avocat în ciuda faptului că se câștigă bine și poate că vreau să creez eu o nouă meserie chiar dacă nu știu sigur că o să am suc
ces mai târziu.

Părerea mea e că preluăm din inerție, din generație în generație un set de comportamente și idei pe care nu le punem la îndoială iar apoi le dăm mai departe crezând că așa îi ajutăm pe ceilalți. Nu spun că ar trebui să facem întotdeauna ce ne place și să nu ascultăm de cei mai experimentați. Cred doar că e important să nu luăm lucrurile de-a gata. Eu una, îmi propun să fiu mai atentă la ce dau mai departe și la așteptările pe care le am de la ceilalți care au pornit de curând la drum. Nu ar fi mai corect să împărtășesc doar ce poate fi cu adevarat valoros pentru celălalt?

Aleg să nu pasez de la figuri autoritare replici și sfaturi care nu-i sunt de folos nimănui. Aleg să fiu sinceră cu mine și cu ceilalți și să exersez să nu mănânc tot ce zboară.

Voi conștientizați comportamente sau idei pe care le-ați preluat de la alții și care pe voi v-au afectat însă tot le-ați dat mai departe celorlalți?

 

Articol scris de Silvia

Comments are closed.

× Suntem pe WhatsApp