fbpx
Lucruri luate de-a gata
August 5, 2014
Show all

Începe tabăra Learnity

Pe 10 mai am lansat Learnity în cadrul unei aventuri urbane – Dă Play, la care au participat 28 de elevi de liceu! A fost o zi plină în care am bătut la picior străzile din București pentru a rezolva tot felul de provocări îndrăznețe. Ce părea la început că e un simplu eveniment avea să se transforme într-o poveste despre entuziasmul unor liceeni care vor să-și facă propria lor comunitate de învățare.

La finalul Dă Play le spuneam participanților că îmi doresc în România o școală care să-i facă fericiți, însă nu știam cum să nu le spun totul pe grabă și pe un fond serios de oboseală. M-am întrebat atunci oare cum să le povestesc astfel încât să mă creadă că voi construi o școală adevărată și nu una din turtă dulce?

Două zile mai târziu am organizat o seară în care am vizionat filmul ce prezenta prima școală care a îndrăznit să rupă barierele sistemului și să facă o altfel de educație. Era cea mai bună metodă prin care puteam să le transmit viziunea mea despre cum ar trebui să arate o școală. Pe durata filmului aveam emoții pentru că nu știam ce urmau să-mi zică la final. După 2 ore, am oprit video-proiectorul și m-am uitat în ochii lor. Păreau puși pe gânduri. Când m-au întrebat dacă vreau să fac în România ceea ce tocmai au văzut în film, le-am spus că da și i-am invitat să facem asta împreună prin a construi la început o comunitate de învățare. Acela a fost momentul în care ne-au sclipit ochii pentru că deveneam complici ai aceluiași vis măreț de a ne lua educația în propriile mâini. Eram pur și simplu fericiți.

De atunci și până acum am făcut planuri despre cum va arăta comunitatea pe parcursul unui an și am decis să organizam o tabără prin care să facem cât mai cunoscut Learnity. Așa că ne-am pus pe treabă.

Recunosc că nu știam cât de bine vom lucra împreună sau dacă elevii își vor asuma rolul de contributor, așa că așteptam un semn care să-mi spună că totul va funcționa. Și într-o zi, semnul mi-a dat un telefon. Eram în aceeași căsuță dragă, de pe intrarea Mihai Eminescu nr.5 și lucram împreună cu Paul la agenda taberei. La ora 17:27 primesc un apel de la Tina care mă întreabă cu o agitație în glas, ce fac și unde sunt. Îmi spune că ea e cu Adrian și că vor să vină în căsuță să lucreze la tabără pentru că sunt multe lucruri încă nerezolvate. Rămân blocată. Brusc, aveam toată încrederea din lume că treaba asta merge ca pe roate.

Am înțeles că pentru ei a fost important ca vineri seară să lucreze la tabără deși nimeni nu-i rugase. Tina și Adrian sunt doi elevi din comunitatea Learnity și la fel ca ceilalți 16 elevi, s-au organizat și au lucrat independent. Cam așa stau lucrurile cu educația: dacă le dai elevilor libertatea de a construi ceva pentru ei, vor alege să-și investească timpul în cel mai constructiv mod pentru dezvoltarea lor. În plus, vor fi responsabili pentru alegerile lor și vor fi motivați să se implice cu pasiune, care poate e cel mai important lucru.

Acum două luni, tabăra era doar o idee care ne trecea prin minte. Astăzi, este proaspăt scoasă din cuptor și așteaptă să fie testată ca o experiență de 5 zile pentru toți curioșii care vor să afle ce va reprezenta Learnity pentru un an întreg.

Tabăra este pentru tine iar ”noi îți vom da aripi că picioare ai deja!” Experiența se va învârti în jurul potențialului tău. Dacă nu știi care e, te ajutăm să ți-l descoperi și să ți-l fructifici.

Ți-am pregătit multe experiențe de învățare – pentru că probabil și tu ești la fel de curios ca și noi să descoperi lumea din jurul tău. Ți-am mai pregătit și multe interacțiuni cu poveștile unor invitați care te vor inspira – pentru că avem nevoie de modele pentru a deveni mai buni. Nu în ultimul rând, ți-am pregătit o lume de basm, plină de super puteri- pentru că ne place să ne jucăm și să ne distrăm.

Am dat startul la înscrieri. Tu accepți provocarea?

Articol de Silvia :)

1 Comment

  1. Drujescu Bianca says:

    Buna, vreau sa stiu mai multe despre organizarea taberei, unde, cum, cand, si daca pot participa si elevii din afara Bucurestiului. Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Suntem pe WhatsApp