fbpx
Ce înseamnă, de fapt, să fii liber…să înveţi?
September 23, 2015
Ar fi ideal să credem că n-am reușit…ÎNCĂ!
January 25, 2016
Show all

Îmi place Learnity

Unul dintre obiectivele mele din 2015 a fost să susțin Learnity. Am stat puțin de vorbă cu mine despre ce și cum a mers. Din discuția asta interioară a ieșit alături de un zâmbet larg și mulțumit și o listă de motive pentru care îmi place Learnity pe care nu pot să nu o împărtășesc cu tine.

Îmi place Learnity pentru că îmi place învățarea!

Una dintre credințele mele cele mai puternice este că oamenii nu sunt proști. Nu reușesc să o respect mereu, uneori nu îmi dau timp suficient. Eticheta aceasta este o soluție rapidă de repoziționare atunci când normalitatea mea intră în conflict cu normalitatea altuia. Îmi este mai simplu să-l consider prost și să-l privesc de sus decât să încerc să înțeleg de unde apare diferența și să caut soluții pentru a o dilua sau elimina. Prostia, ca și răutatea sau că întunericul reprezintă o lipsă, nu o prezența. Prostia nu există ca atare. Nu are o manifestare materială, ea este doar o absență a cunoașterii, așa cum întunericul este o lipsă a luminii. Cunoașterea se formează prin învățare, iar învățarea este un proces individual. Learnity creează contexte de învățare valoroase, originale, de multe ori chiar unice și le pune cu generozitate la dispoziția celor dornici să-și asume individual dezvoltarea personală.

Îmi place Learnity pentru că îmi plac copiii mei!

Îmi doresc să le las o lume măcar puțin mai bună decât cea pe care am primit-o, iar lumea nu sunt eu, nu suntem noi, nu e casa, nu e spațiul aflat sub influenta mea directă. Cea mai mare parte a lumii în care copiii mei trăiesc este în afara controlului meu. Iar lumea asta mare este rezultatul intersecției comportamentelor și valorilor indivizilor care o formează. Prin urmare, pentru ca lumea să fie puțin mai bună, trebuie că majoritatea acestor indivizi să fie puțin mai buni, iar creșterea individuală nu poate avea alt resort decât învățarea. Learnity este mai mult decât o idee isteață pusă la dispoziția câtorva copii excepționali. Learnity este un program cu o puternică componentă comunitară, un program accesibil multor copii obișnuiți cărora li se oferă resursele necesare pentru a deveni excepționali.

Îmi place Learnity pentru că îmi place responsabilitatea

Ce om aș fi devenit eu dacă nu m-ar fi bătut zilnic învățătoarea pentru a scrie cu mâna dreaptă, deși eu eram stângaci! Ce relație aș fi avut eu cu școală dacă nu ar fi început cu o traumă fizică? Toate părțile mele valoroase mi se datorează, așa cum toate părțile valoroase ale copiilor mei mi se datorează. Toate defectele mele sunt rezultatul altora, așa cum toate defectele copiilor mei sunt din vina altora. Iar sistemul educațional clasic este vinovatul de serviciu, mereu la îndemână și incapabil să riposteze precum un malac uriaș și retard care își asumă încapacitatea și suportă cu stoicism criticile și agresivitatea celor din jur. Nu-i așa că-i simplu!? Însă pe cât de simplu, pe atât de adevărat este că cea mai mare parte a responsabilității devenirii copiilor mei îmi aparține până când devine a lor, la fel cum cândva responsabilitatea devenirii mele a devenit a mea. Schimbarea începe din mine, Schimbarea începe acasă. Acolo unde copiii deprind comportamentele pe care le manifestă în școală. Când copilul aduce de la școală o înjurătură nouă, e mai ușor să critic școală, deși știu că nu învățătoarea sau profesorii l-au învățat înjurătura, ci un alt copil care a deprins-o de la părinții lui, așa cum și copiii mei deprind comportamente nefericite de la mine, chiar dacă aș vrea să nu fie adevărat. Schimbarea sistemului educațional se află în puterea fiecăruia dintre noi prin cultivarea responsabilității individuale a copiilor noștri și a noastră. Learnity cultivă responsabilitate. Creează un mediu propice pentru dezvoltarea ei. În Learnity nu e nimeni care să te tragă de măneca dacă ai făcut sau nu, cât ai făcut și ce ai făcut. În Learnity puștii sunt responsabili pentru devenirea lor, iar părinții învață că responsabilitatea se deprinde doar în condiții de libertate.

Îmi place Learnity pentru că îmi place autonomia și libertatea.

Am crescut într-o perioadă în care era mai important să distrugi lumea veche decât să construiești lumea nouă. Era mai important să fii anti decât să fii pro. Asta nu a fost nici bine, nici rău. Asta a fost! Și asta a cultivat în mine rebeliunea cronică cu ocazionale puseuri acute împotriva oricărui sistem de norme. A-mi urca picioarele pe bancă în liceu era un comportament mai firesc decât a curața o bancă. N-am știut ce să fac cu libertatea, ca majoritatea celor din jurul meu. Era însă ceva câștigat cu sângele martirilor și trebuia să o manifestăm. Altfel intram în colimator. Treptat am descoperit căile capitaliste de îngrădire a libertății și m-am așezat comod în această nouă extremă, negăsind o cale de mijloc. Asta până am aflat despre educația democratică și până am văzut cu ochii mei că în Learnity există libertate. Iar această libertate nu este folosită de tineri pentru a pune picioarele pe bancă, ci pentru a învață ceea ce își doresc, ceea ce îi preocupă cu adevărat.

Îmi place Learnity pentru că îmi place alternativa

Mă simt bine să am de unde alege. Îmi place să-mi aleg hainele pe care le vreau. Îmi place să aleg între mai multe feluri de mâncare. Îmi place să aleg cărțile pe care le citesc și ideologiile pe care le susțin. Îmi place că pot să mă răzgândesc și că pot alege oricând altceva. Îmi place că îmi pot alege normalitatea. Îmi place că nu sunt obligat să accept șmecheria, șpaga și impostura că fiind definitorii pentru lumea în care trăiesc. Îmi place că pot alege ca normalul meu să fie cel al corectitudinii, al adevărului, al comunității, al celebrării cunoașterii și învățării. Poate uneori alegerea asta e dificilă. Dar sigur nu e imposibilă pentru că fiecare zi petrecută alături de Learnity este o dovadă că se poate. Că poți renunța la poziția sigură de critic al unui sistem defect și poți trece în poziția riscantă a creatorului unei soluții alternative, că te poți expune criticilor și eșecului doar pentru că alegi să vezi lumea din jurul tău cu optimism și încredere.

Îmi place Learnity!

Alex Arama
Alex Arama
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Suntem pe WhatsApp