fbpx
O să lăsăm bullying-ul să ne distrugă? #UncensoredStories
September 5, 2019
Stepping stones to adulthood – eseul unui learnitaș pentru admiterea la facultate
November 23, 2019

Cum e să lucrezi cu adolescenții?

Primele zile din toamna aceasta le-am petrecut alături de prietenii de la Learnity iar experiența de a fi trainer într-o tabără așa cum a fost #DareYourself a fost ca niciuna de până acum. S-a vorbit despre frici, s-a plâns mult, s-a râs cam la fel de mult și s-a lucrat și mai mult. Posibil să se fi și bronzat. Îl scutur bine de nisip și trag din tot bagajul de experiențe câteva concluzii despre noua generație de adolescenți, despre care pot să spun că sunt:

…dornici de dezvoltare și dispuși să lucreze cu ei, pentru ei. Aș spune că adolescenții au nevoie mai mult decât orice de un cadru securizant în care să își împărtășească poveștile, fricile, întrebările și visele. Că au nevoie de oameni care să creeze contextul potrivit, căci învățarea se întâmplă pur și simplu. În relații hrănitoare, care să le fie ancore atunci când pleacă la drum către a se căuta și forma pe sine.


…asumați. Zâmbesc atunci când spun că este minunat să observi cât de faini sunt adolescenții atunci când primesc ceea ce ar fi firesc să primească: respect și încredere. Încredere în judecata lor, în deciziile pe care le iau.


…munți de resurse. Într-un mediu în care simt că sunt cu adevărat văzuți, ascultați, conectați, adolescenții devin conștienți de puterile lor. Sunt curajoși. Privesc în față fricile și aleg să înțeleagă de unde vin, cum se manifestă, ce pot face cu ele. Învață că nu e doar acceptabil să plângi, să îți accesezi și exprimi emoțiile sau să împărtășești vulnerabilități, ci că e chiar sănătos. Sunt responsabili. Sunt plini de iubire. Își dau unii altora o mână, un umăr, un imbold. Vindecă răni împreună, pun bazele unor vise împreună, se bucură de prezent împreună. Sunt creativi, spontani și gata să ofere suport, dar și să îl ceară. Știu să îmbrățișeze diferențele dintre oameni și investesc în relații, în experiențe de viață care să aducă un plus de valoare creșterii lor.

Educația poate să fie și altfel, iar Learnity este dovada că eroii se formează în comunități bazate pe respect, încredere, libertate și – poate cel mai important – muuultă iubire, fiindcă tare mi-a plăcut să văd cât suflet pun în munca pe care o fac oamenii din spatele poveștii.

”Ești mai mult decât crezi” e invitația pentru toți adolescenții care vor să se alăture acestei comunități. Intră pe https://learnity.ro/ și încrie-te până pe 5 octombrie.
#educationunplugged #learnity #estimaimultdecatcrezi

Ștefana Tofan – Psihoterapeut/ Consilier de dezvoltare personală 

decat crezi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *