fbpx
Ce înseamnă Learnity pentru tine?
January 2, 2021
Podcast – The Sound of Learnity
January 24, 2021

Cele 3 Generații

Comunitatea Learnity este locul în care timp de1-3 ani creezi relații cu cei din jurul tău, trăiești experiențe valoroase și cel mai important, te descoperi cu adevărat. Ca să vă punem în contact cu learnitasi, v-am pregătit interviuri cu trei generații diferite care au trecut sau care încă trec prin filtrul Learnity. 

În primele interviuri am vorbit cu doi learnitasi din generatia actuala, Maria și Tudor, care ne vorbesc despre parcursul lor de când sunt în comunitate, despre cum Learnity le-a impactat stilul de viață și despre opiniile lor asupra comunității.

*

Cum ai aflat de Learnity?

M: “De la o prietenă a fratelui meu, care mi-a spus de tabăra Uncensored.”

T: “De la o prietenă, care deja era în Learnity.”

*

Care a fost prima impresie pe care ai avut-o despre comunitate? Ce ți s-a părut diferit față de alte grupuri de oameni cu care petreceai mult timp, cum ar fi colegii de clasă?

M: “Sincer, prima dată cand am auzit de Learnity nu aveam așteptări mari, crezând că e doar un alt loc care oferă cursuri de dezvoltare personală, credeam că o să fie ceva super cliche-ic. Apoi am ajuns în autobuz în prima zi de tabără și eram foarte uimită de cât de deschiși erau oamenii și ce comunitate mișto descoperisem.”

T: “Mi-a plăcut că toți oamenii aveau calitățile și personalitățile lor unice și erau foarte deschisi.”

*

Care este primul eveniment care îți vine în minte de anul trecut și ce amintiri ai de la acesta?

M: “Un eveniment care mi-a plăcut foarte mult este Storytelling. Mi se pare un mod foarte ingenios de a face oamenii să se deschidă, de a ne aduce împreună, iar în același timp le dă celor care povestesc spațiu să vorbească despre experiențe foarte importante pentru ei. Personal, văd acest eveniment ca pe un fel de terapie într-un mediu foarte safe. Țin minte că atmosfera era foarte specială, la sfârșit toți ne luam in brate și era o liniște în care puteam să asimilăm poveștile.”

*

Dacă ai face o comparație între viața ta înainte să te bagi în comunitate vs după, care ai spune că sunt 3 schimbări importante pe care le-ai făcut în atitudinea față de tine/cei din jurul tău?

T: “Am devenit mai deschis ca persoană și mai puțin afraid de physical touch. ”

M: “Sunt mult MULT mai sigură pe mine și ce-mi place cel mai tare e că atunci când mai trec printr-un episod în care nu sunt ok cu starea mentală, acum știu cum sa mă ridic singură, le înțeleg mai bine și nu îmi  mai invalidez sentimentele, ci le accept. Trec prin ele, nu peste ele.”

*

Care crezi că este abilitatea la care ai reușit să lucrezi cel mai mult cu ajutorul comunității?

T: “M-a învățat să pot să mă descarc emoțional în fața altor oameni.”

M: “Sunt mult mai conștientă când fac o greșeală atunci când comunic cu cineva sau când o persoana apropiată trece printr-o perioadă mai grea să știu cum să fiu de ajutor si să-i aduc sprijinul necesar. Thank you Learnity!”

*

Care este cea mai valoroasă experiență pe care ai trăit-o în Learnity? Ce rol au jucat oamenii în acest proces (profii + learnitașii)?

M: “Probabil cursul de psihologie cu Mircea, îmi place foarte mult de el ca prof, cum explică și ne dă informații pe înțelesul nostru, este foarte sincer și găsește exerciții practice prin care simțim pe pielea noastră lucrurile despre care vorbim și le aprofundăm în același timp. Cât despre colegii de curs și în general oamenii din comunitate, te fac să simți că aparții unui grup, știi tot timpul că nu ești singur și că sigur mai sunt persoane care împărtășesc aceleași păreri ca și tine.”

*

Ce ți se pare că face comunitatea Learnity atât de specială?

M: “Mi se pare că learnity e o comunitate atât de mișto, pentru că abordează niște probleme care sunt foarte importante pentru noi ca adolescenți, chestii pe care oamenii le consideră taboo, dar care nu ar trebui să fie pentru că toți le experimentam. Learnity aduce asta la suprafață și ne ghidează prin toate gândurile și emoțiile pe care le avem în perioada asta și ne ajută să trecem prin toată încurcătura asta care e adolescența.”

*

*

*

Următorul interviu este al lui Alex, un learnitasi din generația trecută. El ne-a răspuns la aceleași întrebări dar printr-o perspectiva diferită.

*

Cum ai aflat de Learnity?

A: “De la o fostă membră.”

*

Care a fost prima impresie pe care ai avut-o despre comunitate? Ce ți s-a părut diferit față de alte grupuri de oameni cu care petreceai mult timp, cum ar fi colegii de clasă?

A: “Comunitatea avea o căldură către oameni noi, erau deschiși, nu te judecau, era un început nou.”

*

Care este primul eveniment care îți vine în minte de anii trecuți?

A: “Taboo Talk-ul despre abuzul de substanțe, invitații tratând experiența ca o discuție cu adevărat liberă. ”

*

Dacă ai face o comparație între viața ta înainte să te bagi în comunitate vs după, care ai spune că sunt 3 schimbări importante pe care le-ai făcut în atitudinea față de tine/cei din jurul tău? 

A: “Cele mai importante 3 schimbări ar fi încrederea în sine crescută, abilități sociale crescute, capacitate organizatorică crescută. ”

*

Care crezi că este abilitatea la care ai reușit să lucrezi cel mai mult cu ajutorul comunității?

A: “Abilitatea de a socializa, pentru că acolo erau oameni deschiși cu care puteai comunica foarte ușor.”

*

 Care este cea mai valoroasă experiență pe care ai trăit-o în Learnity?

A: “Probabil Storytelling, evenimentul în care learnitașii au vorbit despre evenimente intime și potențial dureroase pentru ei, m-a lăsat sa mă apropii de acei oameni mai mult.”

*

Ce ți se pare că face comunitatea Learnity atât de specială?

A: “Faptul că e un grup relativ micuț, special, de oameni care sunt ei înșiși fără a fi judecați. ”

*

*
*

Având punctele de vedere a 2 generații recente, ne-am gandit că răspunsurile unor doi foști learnitași ar completa perfect această călătorie în timp prin comunitate. Cele două intervievate sunt Ioana si Emilia, care au intrat în Learnity chiar în primii ani de la fondare.

*

Unde ai auzit prima dată de Learnity?

I: “Prima dată când am auzit de Learnity a fost în vara 2014, la finalul clasei a 9-a, dădeam scroll pe Facebook căutând proiecte și voluntariate noi în care sa mă bag. Din întâmplare am dat de Learnity și părea o descriere foarte diferită de ce mai văzusem până atunci, voiam să cunosc persoane noi și să ies din zona de confort, iar comunitatea asta părea fix lucrul de care aveam nevoie. Era destul de riscant să mă bag pentru că era ceva nou, fiind la prima ediție, dar am decis împreună că merita să încercăm, pentru că păreau niște oameni foarte mișto cu care rezonam profund, așa că am investit banii, fiind convinsă că urma să am niște experiențe care să mă schimbe în bine.”

E: “La o prezentare dintr-o cafenea de pe Dorobanți.”

*

Care a fost prima impresie pe care ai avut-o despre comunitate? A fost așa cum îți imaginasei?

I: “Mi-a fost clar încă de la început că oamenii din comunitate erau foarte pasionați, nu mai văzusem niciodată niște oameni atât de conectați cu sine. Studenții Universității Alternative ne predau în perioada respectivă și eram foarte surprinsa de ideea că se putea preda și într-un mod neconvențional, iar învățarea nu mai era ceva impus, obligatoriu, ci ceva personalizat pentru noi.”

E: “Că e o altă lume, unde toată lumea e vulnerabilă și vrea să se descopere pe sine și să descopere lumea.”

*

Dacă ai putea să te întorci la un curs/eveniment, care ar fi acela?

I: “Cursul cu Silvia(fondatoarea Learnity) cel mai probabil, era despre autocunoastere și valori. A fost primul curs care m-a bulversat, pentru că nu știam nimic despre acest domeniu al cunoașterii. Discuția a fost una foarte deschisă, dar care lua în vedere și ce aveam nevoie în acel moment, a fost o învățare într-un mediu informal foarte nouă pentru mine.”

E: “Hmm… Cel mai dor mi-e de taberele Learnity, acolo chiar părea un microunivers de care știam numai noi.”

*

Cum crezi că a evoluat Learnity de când ai plecat din comunitate? Ce mesaj ai avea pentru generația actuală?

E: “Mi se pare o comunitate mai focusată și mult mai asumată și auto organizată. Cumva mai matură, cumva mai ludică. Ca mesaj nu știu… Pe mine Learnity m-a ajutat să-mi găsesc locul în lume, sper să aveți parte de ce aveți nevoie din comunitate!”

*

Ți se pare ca în cazul tău, scopul Learnity a fost atins? Dacă da, cum te-a schimbat timpul petrecut ca learnitaș? 

I: “Consider că Learnity mi-a schimbat complet viața, prin faptul că am considerat mereu că învățarea este flexibilă si pot învața orice, dar trecând prin cursurile din Learnity mi-a fost întărită de 10 ori ideea că învățarea poate fi despre orice iti doresti tu. Am plecat din Learnity cu o flexibilitate mentală care m-a influențat foarte tare, pentru că, depășindu-mi limitele prin provocările noi de la cursuri, am înțeles că pot face orice dacă am resursele necesare și dacă îmi structurez pașii prin care se întâmplă învățarea.”

*

E: “Nu cred că aveam un scop când am intrat în comunitate; eram curioasă și super însetată de cunoaștere. Însă mi-a oferit mai multe decât îmi planificasem eu. Cum ziceam și mai sus, m-a ajutat să îmi găsesc locul în lume. Atât în cea interioară, cât și-n cea exterioară. Aici am învățat pentru prima dată să mă uit la mine sincer, să-mi comunic nevoile într-o relație, să pun limite, să îmi respect cariera, să îmi pun întrebări, să fiu vulnerabilă în context de grup.. și multe altele.”

*

#CeînseamnăLearnitypentrutine

Proiect creat de: Lucia Crăciun, Ioana Badea, Dragos Aramă și Irina Călianu în cadrul Redacției Learnity

Invitați: Maria Ionescu, Tudor Oltean, Alex Rusu, Emilia Maria Stan și Ioana Tonceanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *