fbpx
Drumuri de munte
September 1, 2015
Îmi place Learnity
January 6, 2016

Ce înseamnă, de fapt, să fii liber…să înveţi?

Conceptul de libertate este unul foarte des asociat cu democraţia (dreptul la vot, dreptul la libera exprimare, dreptul la…), cu viaţa civică a oamenilor, dar ce se întâmplă când asociem libertatea cu învăţarea?

Învăţarea este cel mai important proces prin care trece omul, participant sau nu la o formă de educaţie formală. Dar învăţarea şi educaţia se întâmplă dincolo de parametrii formali setaţi de societate, adică dincolo de şcolile care oferă educaţie publică pentru membrii unei societăţi.  Din moment ce înţelegem acest lucru, alegem să ne construim experienţe diverse din care să luăm cele mai multe învăţături.

A fi liber să înveţi se referă și la această alegere. Alegerea acelor experienţe care să te pună în situaţii diferite, astfel încât învăţarea să fie complexă şi de calitate. Alegerea acelor experienţe de învăţare care să te facă să zici “Aha! Acum am înţeles asta despre mine, acum ştiu ce pot să fac”.

Această libertate de a alege tu ce vrei să înveţi vine la pachet cu responsabilitatea şi asumarea, colaborarea şi corectitudinea cu care te raportezi faţă de ceilalţi oameni. Pentru echipa Learnity a avea libertate nu înseamnă detaşare completă şi nu înseamnă, în niciun caz, lipsa organizării experienţelor de învăţare.

O comunitate pentru învăţare?

Jocul de cuvinte Learnity este construit din “comunitate” şi “învăţare” (în engleză: learning community). Pe lângă principiul “a fi liber să înveţi”, construim un mediu în care aducem împreună liceeni cu interese diverse, care, odată discutate la nivel de grup, dau naştere la un proces de învăţare colectiv.

Argumentul este că omul nu este construit să trăiască singur, ci în comunitate. În mod particular, pentru un copil nu sunt suficiente doar prezenţa şi atenţia necondiţionată din partea părinţilor –  au nevoie să se ataşeze emoţional şi de alte persoane din comunitate. Acesta este mediul biologic natural al oamenilor, implicit al copiilor.

Învăţarea care rezultă din aceste interacţiuni sunt fundamentale pentru formarea psihico-morală a copiilor. Learnity creează acest context printr-o serie de instrumente care construiesc o învăţare atât individuală, de 1 la 1, cât şi una socială, de grup.

Cum facem asta?

Am preluat ideea de comunitate şi libertate în învăţare şi le-am deconstruit astfel încât, în baza a ceea ce ştim despre liceeni şi dezvoltarea lor psihologică, morală şi socială, să răspundem unor nevoi cât mai diverse. Ne propunem să facem asta prin învăţare socială în comunitate şi prin învăţare personalizată prin consiliere individuală. Cele două dimeniuni şi activităţii pentru fiecare sunt explicate în ghidul comunităţii, pe care îl puteţi accesa aici.

Ducem la bun sfârşit experienţa de învăţare cu ajutorul profesorilor alternativi şi al trainerilor care se implică direct în construirea cursurilor pentru elevii learnitaşi. Principiile profesorilor nostri alternativi sunt foarte mult despre participanţi, iar structura cursurilor este construită în colaborare cu obiectivele de învăţare ale fiecăruia prin consens şi negociere.

Fiecare curs are o componentă de teorie, în proporţie de 20%, 70% practică şi ne dorim mult să îi antrenăm pe elevi în componenta reflexivă, care ocupă 10% din curs. Prin aceasta, ne propunem să îi stimulăm pe elevi să chestioneze informaţia primită de la profesor/trainer, să o treacă prin filtru propriu şi chiar să se îndoiască de cele spuse, cu argumente. Profesorii noştri vor încuraja dezbaterea şi adresarea întrebărilor clarificatoare, mai mult decât să formuleze un răspuns standard. În final, prin acest exerciţiu reflexiv, elevii trag concluzii despre ceea ce ştiu nou şi ce pot face diferit cu informaţia primită.

Principiul celor “două picioare” este unul dintre aspectele care oferă libertatea elevilor de a învăţa liber. Elevii pot folosi această regulă să se deplaseze într-un loc mai bun de învăţare, dacă, cel în care se află, consideră că nu li se potriveşte. În cadrul Learnity, ei sunt liberi să plece din acele discuţii care nu aduc un plus valoare experienţei lor de învăţare şi îi încurajăm să facă acest lucru cu responsabilitate.

Prin acest parteneriat prof – elev, ne asigurăm de angajamentul elevilor în propriul exerciţiu de învăţare. De asemenea, noi credem că dacă oferim elevilor acele contexte care să îi facă mai liberi în alegerile lor, ei vor deveni mai responsabili de învățarea și dezvoltarea lor.

Tu te simți liber să înveți?

 

 

*articol scris de Carmen

Comments are closed.